Илиана Кирилова не се яви пред комисията за лобиста в съдебната власт, депутатите обявиха, че това е

...
Илиана Кирилова не се яви пред комисията за лобиста в съдебната власт, депутатите обявиха, че това е
Коментари Харесай

Нотариуса ходил до Гърция с жената на Пепи Еврото, който бил шеф на градската прокурорка


Илиана Кирилова не се яви пред комисията за лобиста в съдебната власт, депутатите обявиха, че това е бойкот.  Мартин Божанов-Нотариуса е пътувал до Гърция за един ден дружно с някогашната брачна половинка на Петьо Петров-Пепи Еврото Любена, след което са се върнали още веднъж дружно у нас. Това разкри Бойко Рашков в парламентарната комисия за активността на разстреляния лобист в правосъдната власт.

За връзката на Мартин Божанов с Любена Петрова стана ясно преди месец. През 2022 година тя е купила апартамент от компания на Нотариуса. Мрежата му е работила дружно с тази на Пепи Еврото, стана ясно още в комисията. Бившият следовател и притежател на ресторант ”Осемте джуджета ” има парцели в Гърция.

Той се разведе с Любена Петрова през същата 2022 година,  когато е пътувала с Нотариуса до южната ни съседка. Мартин Божанов беше погубен на 31 януари в двора на затворения комплекс, където живее със брачната половинка си. Тогава от прокуратурата оповестиха, че са го разследвали и всеки миг е трябвало да бъде упрекнат по дело за проведена незаконна група за имотни измами, пране на пари и закани към магистрати. Няколко месеца преди този момент някогашният му сътрудник Пепи Еврото беше упрекнат за противозаконни записи на магистрати от районната прокуратура, само че градската иззе делото след отстраняването на Иван Гешев и го приключи. Срещу него там има и друго следствие - за откраднатото злато на предприемача Илия Златанов.

За ролята на Нотариуса и Пепи Еврото в правосъдната система депутатите щяха да изслушват в четвъртък ръководителя на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, само че тя не се яви. (Защо - виж по-долу). 

Кирилова написа, че има позволение от наблюдаващите прокурори за изнасяне на следствени секрети, само че пред медии, а не в Народното събрание. Това е необичайно. Призованите са длъжни да се явят в Народното събрание. Това е бойкот, съобщи ръководителят на комисията Никола Минчев.

Такъв скандал  с прокуратурата  не помня, отсече депутатът от ПП-ДБ и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков, при който ГДБОП стартира инспекцията на Нотариуса през 2021 година Той е и някогашен началник на Националната следствена работа. Следователи в предишното са били Илиана Кирилова и Петьо Петров-Еврото. 

Илиана Кирилова и Пепи Еврото са били близки. Той дълго време е бил началник на Кирилова, а след това беше конфигуриран от Сотир Цацаров като началник на столичната следствена работа. Сега, тъй като е доста правоверен и нищо неприятно не е направил, избяга при опит да бъде арестуван. Никой не знае къде е, разгневи се Рашков. И попита дали след напускането на следствието през 2015 година

Пепи Еврото е записвал съдии и прокурори, с цел да ги сложи според

Това е следствието против него, което стартира малко преди отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор. Един от прокурорите по делото - Константин Сулев, беше упрекнат поради работата си по него и неотдавна го предадоха на съд.  
 Любена Петрова от времето, когато беше брачна половинка на Пепи Еврото и защитаваше Иван Гешев. Любена Петрова от времето, когато беше брачна половинка на Пепи Еврото и защитаваше Иван Гешев. 
Това е абсурд - упрекват този, който се е осмелил да проверява Пепи Еврото, при който Илиана Кирилова като прокурор е ходила в ресторанта му. Това е моралният образ на един почитан български прокурор. Не ми е известно да има написан и един обвинителен акт. Можем да си представим за какво е сложена на този пост, продължи с мненията Рашков. И изясни, че нямал желание да я пита за следствени секрети, а единствено дали има проблем в прокуратурата.

Бившият вътрешен министър сподели пред сътрудниците си, че в софийската градска прокуратура няма инцидентно систематизиране на делата. Докато бил на поста още, всички сходни каузи се падали инцидентно на прокурор Йордан Петров, който приключи следствието против Пепи Еврото, а по-късно упрекна сътрудника си от районната прокуратура Константин Сулев. Петров и Сулев пък били сътрудници преди този момент и работили дружно, а в такива случаи магистратите си давали отказ, с цел да не ги упрекват в преднамереност. Освен следствието за Пепи Еврото прокурор Йордан Петров управлява и това против Нотариуса, почнало месеци преди да бъде погубен.

Затова Кирилова не се явява в Народното събрание, сподели Бойко Рашков и добави, че тя е назначена за началник на градската прокуратура по изключение, а не с конкурс.

Независимият народен представител Радостин Василев също се разгласи за жертва на кръга към Пепи Еврото. Той е обвиняем за напън над някогашна депутатка от Има Такъв Народ във времето, когато партията се цепеше през 2022 година

Прокурор е същият Йордан Петров, а Илиана Кирилова разкриваше какви ще са обвиняванията против мен. По поръчка на Пепи Еврото и “Осемте джуджета ”. Освен Кирилова би трябвало да изслушаме Емилия Русинова и Борислав Сарафов, които също са били в гръга на Пепи Еврото и са били на доклад при него по какъв начин вземат решение каузи. Никой от този кръг няма да пристигна непринудено, сподели Радостин Василев. После се скара на ръководителя Никола Минчев от ПП-ДБ, че са в сглобка с хората, които пазили групите на Петров и Божанов. Тази имитация на Василев ядоса депутатите на ГЕРБ и те напуснаха съвещанието на комисията.

А Настимир Ананиев от ПП-ДБ задочно зададе въпросите си към градската прокурорка -

за какво е назначена по изключение и без конкурс,

както и две трети от подчинените ѝ, за връзките ѝ с Пепи Еврото и за присъединяване ѝ в делото за източването на КТБ. Попита и кой е предложил 6-имата ѝ заместници. Един от тях е Иво Илиев, който беше на мястото на убийството на Мартин Божанов Нотариуса. За него на предходните съвещания на комисията в Народното събрание беше изнесена информация, че е предложил на подалата оставка районна прокурорка Невена Зартова кои да са нейните заместници. А различен заместител на Кирилова била брачната половинка на апелативния прокурор, която била и кумица на Зартова.

Трябва да решим по какъв начин да заличим назначението на прокурори по изключение в институцията, в която “семейството ” диктува разпоредбите, разгласи Ананиев. Колегата му от ПП-ДБ Мирослав Иванов също попита задочно отсъстващата прокурорка по какъв начин е стигнала до доказателствата в следствието против Пепи Еврото и дали не са ѝ дадени нерегламентирано.

Илиана Кирилова:  Наричате ни мафия и  корумпирани - това срива  престижа на институцията

С конституционното разделяне на управляващите и решение на Конституционния съд от 2017 година ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова стимулира отхвърли си да взе участие в чуване в парламентарната комисия за активността на Мартин Нотариуса.

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в отбрана на върховенството на правото. Действията на прокуратурата подлежат на правосъден надзор, а не и на парламентарен, написа тя до Никола Минчев полович час преди началото на съвещанието. 
 Илиана Кирилова Илиана Кирилова 
Посочва още, че Софийската градска прокуратура е единствената в страната, която може да проверява депутати, което е евентуален спор на ползи, който би трябвало да бъде избягван и от двете страни - правосъдната и законодателната власт.

Освен това формата на чуване предполагала свободни тълкования и мнения, които може да имат отрицателен резултат, да повлияят на настоящи следствия в прокуратурата, само че и на съда. Кирилова показва още, че едно от делата по тези случаи е в правосъдна фаза. Има поради обвинителния акт против прокурора Константин Сулев, който е разследвал Пепи Еврото.

Когато без мисъл се изричат тежки думи като “организирана незаконна група ”, “мафия ”, “корумпирани ” от страна на народни представители и други организации, това срутва престижа на всички държавни институции, написа още прокурор Кирилова. Депутатите от комисията обаче не се съобразиха и след прочитането на писмото още веднъж обявиха, че мафиотският кръг в прокуратурата отхвърля да бъде изслушан.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР